Kanker is nooit je eigen schuld.

Kanker, domme pech? 

Vandaag in het nieuws bij RTL. De cijfers van het afgelopen jaar over hoeveel mensen er kanker kregen. In het filmpje wat bij het artikel is geplaatst, wordt uitleg gegeven hoe je de kans op kanker kunt verkleinen. Daarnaast wordt er gezegd dat het iedereen kan overkomen en het dan “domme pech” is. Zie de link naar het artikel onderaan dit bericht.

Gevoelsmatig vind ik het woordje pech niet de lading dekken. Als jij of je lief kanker krijgt is dat wel een hele grote tegenvaller in jullie leven. Wel een hele grote domme pech.  En het is zeker zo dat iedereen kanker kan krijgen, of je nu wel of niet je best deed om de kans te verkleinen. De diagnose kanker is vaak schokkend, voor jou, je lief en alle anderen in jullie omgeving. Bij kanker denkt men aan de kans er dood aan te kunnen gaan. Gelukkig gebeurt dat steeds minder, maar die eerste gedachte leeft nog steeds voort. 

 Waarom, waardoor ?!

Tegenwoordig kun je van alles lezen over wat de kans van het krijgen van kanker verkleint of veroorzaakt.  Soms lijkt het daardoor alsof je het krijgen van kanker zou kunnen voorkomen en dus ook dat het je eigen schuld zou kunnen zijn als je het toch krijgt. Roken en alles wat daar over gezegd wordt is daar een heel sterk voorbeeld van. Verder is daar alcohol, ongezond leven, door niet gezond te eten en te weinig te bewegen. Maar ook het aangebrande zwarte randje aan het vlees van de barbecue, en suiker, of de verf waar je kozijnen mee had geverfd en volgens mij ook de auto uitlaatgassen (de dingen die ik allemaal zo langs heb horen komen). Zo heeft bijna iedereen wel een opsomming over wat diegene weet waarvan je kanker zou kunnen krijgen. 

En als dan de diagnose kanker er is, denkt bijna iedereen, diegene die de diagnose kreeg, jij als naaste en de verdere omgeving: “Waarom ik, hij of zij??!!” En ook de “Had ik, hij, zij maar…… !” En zo ontstaat er dan een oordeel over het gebeuren. Misschien rookte je lief met kanker nooit en leefde heel gezond. Vaak vinden jullie en anderen het dan heel oneerlijk en ontstaat er als vanzelf een oordeel over iemand die wel rookte bijvoorbeeld en geen kanker kreeg. En dus ook dat iemand die ongezond leefde en kanker kreeg dan meer en eerder het oordeel krijgt het ook meer verdiend te hebben. Oneerlijk, te kort door de bocht en heel pijnlijk is mijn oordeel, wanneer dit gebeurt.

Kanker = geen controle

Niemand heeft de controle over het wel of niet krijgen van kanker, iedereen kan het krijgen, wat je nu wel of niet deed. Daarnaast is er altijd wel iets te vinden wat je in je leven deed waarover wordt gezegd dat het de kans op kanker vergroot. We kunnen helemaal niet leven volgens alle regels en adviezen, ik ken niemand die dat kan. Veel te veel informatie daarover, alleen al, maakt dat onmogelijk. Er is vast iets wat je niet bleek te weten. Of ook informatie wat elkaar tegenspreekt, kom je tegen, of wat later achterhaald wordt en dan juist niet de kans op kanker zou verkleinen of vergroten. En zelfs al zouden we alle informatie hebben en zou die ook allemaal onomstotelijk waar zijn, dan nog ligt het in onze aard om af en toe te smokkelen. Toch dat zoete gebakje nemen, of toch jezelf laten verleiden om stoer een sigaret te roken en dan verslaafd te raken. Alle regeltjes zijn ook zoveel dat je geen leven zou hebben als je daar heel strak naar zou leven. 

Kanker is nooit je eigen schuld! 

Niemand is perfect. We maken allemaal weleens een fout. En al onze fouten hebben invloed op onze omgeving, op anderen. Heel veel van onze fouten zou je kunnen scharen onder de noemer “pech”. We nemen soms meer, en soms ook minder bewust risico’s en de consequenties kunnen we voor een deel wel en voor een deel niet aanvaarden. Terwijl je aan het koken was de telefoon opnemen en daardoor de aardappels laten aanbranden. Beschonken in een auto stappen en een ongeluk veroorzaken. Gaan roken, of blijven roken, terwijl je weet dat het de kans op kanker vergroot en dan kanker krijgen. Toch op de fiets in de regen naar school om je kind te halen terwijl je al verkouden was en vervolgens een longontsteking krijgen.  Allemaal gevolgen van imperfectie en hoe groter de impact, hoe meer de neiging om te zoeken naar wat of wie daar de schuld van heeft. Niemand wil kanker krijgen. Niemand rookt, of drinkt alcohol, of leeft niet optimaal gezond, omdat diegene het oke vind om kanker te krijgen, of verwacht dat dit gebeuren zal. Het is werkelijk domme, domme, domme pech en dus ook nooit iemands schuld. 

Zie ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *