kanker en voeding, eten met kanker

Kanker en voeding.

Kanker en voeding kan soms een punt van zorg zijn. Misschien heeft je lief moeite met eten. Geen trek of problemen met een veranderende smaak door bijvoorbeeld chemotherapie, of ook kauw en slik problemen. Misschien hebben jij of jouw lief ook dingen gelezen of gehoord over bepaalde voeding en een helpende of zelfs  genezende werking ervan. 

Gezond eten bij kanker.

Over kanker en voeding kun je veel lezen. Er is veel informatie te vinden op het internet. Het is volgens mij ook iets van deze tijd.  Gezondheid lijkt maakbaar tegenwoordig, als je maar de juiste dingen eet en de juiste levensstijl aanhoudt.  Dat is niet zo, kanker kan echt iedereen treffen.  Je zou jezelf nooit mogen verwijten dat je kanker kreeg. Ook een ander zou nooit mogen vinden dat je kanker aan jezelf te wijten zou kunnen hebben.

Wat men vroeger dacht wat gezond was, werd later weer achterhaald en in de toekomst ontdekt men weer anders. Zo kwam er al van alles langs over melk en eieren bijvoorbeeld en komen er voortdurend nieuwe weetjes (al dan  niet wetenschappelijk onderbouwt) voorbij.  In relatie tot kanker heb je bijvoorbeeld, zuurzak en kurkuma, en als je het doorspit lees je voors en tegens. Ikzelf neem al deze adviezen met een korreltje zout (leuke woordspeling).

Persoonlijk vind ik dat wat we doen, eten of levensstijl die we hebben, geen garantie geeft op gezondheid. Dus doe en eet wat je denkt dat goed is, wat goed voelt en wat je ook lekker vind. Hou je aan de algemene richtlijnen, rook niet of probeer te stoppen als je er wel aan verslaafd bent. Gebruik ook alcohol met mate. Blijf  in beweging en probeer gezond te eten (schijf van vijf, meerdere kleurtjes op je bord of over de dag).  

Eten met kanker.

Wanneer voeding belangrijk is, bijvoorbeeld bij ondervoeding, overgewicht, of verwachte problemen door de behandelingen, zal dit ook vaak een onderwerp in  gesprek met de behandelend arts zijn. Oncologisch diĆ«tisten zijn vaak een onderdeel van het team specialisten. Bij vragen over voeding ligt het daarom  voor de hand om die bij de behandeld arts, de oncologieverpleegkundige of diĆ«tist te stellen.  

Moeite met eten door kanker. Door chemotherapie (of kanker zelf) kan het wel moeilijk zijn om goed te blijven eten. Minder of geen trek hebben en een veranderde smaak komen vaak voor. Er kan ook een afkeer voor bepaalde voedingsmiddelen ontstaan, soms kan het ruiken ervan al naar zijn voor je lief.   Door chemotherapie en radiotherapie kan het eten naar metaal gaan smaken. Vies, bitter, heel sterk smaken of juist weinig of helemaal geen smaak meer hebben kan ook.  Voor jou, je lief en de andere naasten kan het dan lastig zijn te bedenken waar je lief zin aan zou kunnen hebben. De smaak kan ook snel wisselen, zodat het steeds een gok blijft of het in de smaak gaat vallen of niet.

Tips

Geef aandacht en begrip aan je lief en zijn/haar probleem met eten. Neem het serieus. Vraag hoe je kunt helpen. Biedt je hulp aan bij het zoeken naar oplossingen.  Eet samen, maak het gezellig en neem de tijd ervoor. En heb je verwachtingen niet te hoog, trek krijgen in eten en hoe het gaat smaken, hebben zowel jij als jou lief niet in de hand.

Als jou lief afvalt of moet aansterken, of als eten moeilijk gaat (bijv. bij chemotherapie) heb ik hier wat praktische tips verzameld die mogelijk kunnen helpen. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *