Depressie is een hersenaandoening. Dit melden verschillende nieuwsbrengers en gaat over een uitkomst van een onderzoek gedaan door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in opdracht van de hersenstichting. Het gaat daarmee ook over kankerpatiënten en hun naasten, waarvan 30% (vastgesteld uit eerder onderzoek) een depressie of angststoornis ontwikkeld.
Pffffff, alsof kanker en een depressie alleen al niet genoeg was.
Ik had al een heel stuk geschreven, waarin ik stoom afblaas. Maar heb besloten het hier niet te posten. Ik hou er namelijk niet van om me negatief uit te laten, het helpt vaak niet en geeft alleen maar meer discussies en vragen.
Wie is er gediend met dit nieuws?
Het nieuws dat psychische stoornissen (1,9 miljoen mensen) nu ook een hersenaandoening zijn heeft tot doel dat de hersenstichting nog meer aandacht kan krijgen voor hersenaandoeningen. En dat wil zij met alle goede bedoelingen. Het is haar doel om de belangen te behartigen van mensen met hersenaandoening. Hoe meer en hoe erger, hoe meer aandacht en geld, hoe meer verbetering voor deze doelgroep. Mensen zonder hersenaandoening of die zich herkennen in het hebben van hersenaandoening zullen het goed en belangrijk nieuws vinden. Voor mensen die geen idee hadden dat zij een hersenaandoening hebben, mensen met een psychische stoornis o.a., kan het nieuws uit de lucht en rauw op hun dak komen vallen.
Onvriendelijk en tactloos
Voor mensen met een depressie of angststoornis is het nieuws dat zij nu ook een hersenaandoening hebben, zoals het nu gebracht is onvriendelijk en tactloos. Omdat ze verzuimen te vermelden, dat je er niet iets bijkrijgt, maar dat het alleen maar een ander woord is voor wat je al had. Namelijk dat de koek bij je is opgeraakt, het je allemaal helemaal teveel is geworden, je moe bent geworden en nergens geen zin en puf meer voor hebt. En dat dit al zo lang zo is, dat je er in bent vastgelopen, zoals dat bij iedereen kan gebeuren. Het systeem heeft allemaal woorden en termen voor wat jij hebt. Een depressie, of angststoornis, of psychische stoornis, of psychosociale oncologische problemen en dus nu ook een hersenaandoening. Het zijn allemaal hokjes (woordjes) om de hulp en aandacht voor iedereen die dat nodig heeft en wie dat bieden wil mooi te kunnen organiseren. Het helpt degenen die zich inzetten voor hulp aan jou, binnen hun eigen kaders te blijven en naar buiten duidelijk te kunnen maken welke kaders dat zijn. En soms gebruiken ze daarvoor woorden, die al bekend waren en geven ze er een betekenis bij. Zo neigen velen van ons te denken dat een hersenaandoening iets is wat dingen teweeg brengt, zoals met dementie of een herseninfarct bijvoorbeeld. Maar nu vertellen ze ons dus dat het ook andersom kan. Dat je zo in de put kunt raken dat je er een depressie oftewel een hersenaandoening door kunt oplopen. Omdat je dan het geluks-stofje (dopamine, of serotonine? ) in de hersenen niet meer maakt en er meer of mindere activiteiten in de hersenen te zien zijn.
Infobesitas, de aandoening van onze maatschappij.
Het woord infobesitas wordt gebruikt om de enorme hoeveelheid aan nieuws aan te geven, maar ook als iets waaraan je kunt lijden, een maatschappelijke aandoening als het ware. Het is een vrij nieuw woord en betekent informatie-overvloed. Nieuwe betekenissen en nieuwe woorden worden altijd al gegeven en bedacht in elke samenleving en in elke taal. Maar het is met de tijd wel steeds meer, sneller en vaker geworden. Hierdoor worden we tegenwoordig overspoelt met informatie. Het komt door alle technologische mogelijkheden, waaronder met name ook de sociale media, het internet en de mobiele telefoon. Daarin heel veel nieuws, van over de hele wereld, over werkelijk van alles. En we willen op de hoogte zijn.
Mild, vriendelijk en tactvol
Het nieuws dat depressie en angststoornissen als gevolg van kanker, bij de patiënt en de naaste als een hersenaandoening gezien wordt, kun je dus maar beter naast je neer leggen. Het gaat eigenlijk niet zozeer over jou, het is een woord voor een hokje. Net als dat het gevoel van op zijn en vastgelopen daarin het woord depressie heeft en weer in het hokje past van een psychiatrische stoornis. Allemaal woorden die je niet zou mogen verwarren met ideeën rondom gestoord zijn, abnormaal of zelfs gek zijn. Want dat is het helemaal niet. Kanker is heftig en slaat elk normaal mens uit het lood. Het zegt helemaal niets over iemand, als diegene erg uit het lood slaat en vastloopt. Het is maar net hoe alles loopt en hoe iemand is. En daar is niets mis mee.
Hieronder enkele links naar het nieuws
- Is depressie wel een hersenaandoening NOS artikel
- Nederlanders met een hersenaandoening, meer dan je denkt. Metronieuws artikel