Als kanker je lief is, de titel, het waarom

De titel van de site kan wat discussie oproepen heb ik gemerkt.

Waarom ik er toch voor koos is omdat ik de titel heel treffend vind. Hij mag wat moeilijk liggen, en dat begreep ik wel, maar kanker is ook moeilijk. En nee, kanker is absoluut niet lief! Diegene die het heeft die ervan doordrongen is, is mij lief en net zo de naaste, die er net zo erg mee te kampen heeft. Voor een naaste is het zijn of haar lief die kanker heeft. En de impact van kanker kan zo groot zijn, dat het als het ware bezit neemt van je, als patiënt en dus voor de naaste van zijn of haar lief. Ik heb naasten gesproken die achteraf gezien zelfs het gevoel hadden alsof ze bijna zelf ook kanker hadden gehad, doordat ze zo meeleven met hun lief.

Als kankerpatiënt heb ik zelf  ervaren hoe de kanker bezit nam van mij en mijn gezin. En in mijn contacten met mede kankerpatiënten merkte ik dat ik daar geen uitzondering ben. En ook al heeft de kanker mij uiteindelijk wel wat gebracht. (Ik sta anders in het leven nu en ik ben daar blij mee) Toch zal ik de prijs daarvoor altijd te hoog blijven vinden, wil ik geen kanker meer krijgen en ik gun dat ook niemand. Toch is er wel bij mij een soort mildheid ontstaan, ik denk dat het acceptatie is. Ik kan zonder afgrijzen en afkeer terug kijken op mijn kanker, dat heeft wel tijd gekost. Ik denk wel 2 of misschien zelfs wel 3 jaar. Ik heb geen idee of dat veel of weinig is en ook niet of het wel voor iedereen te bereiken is, of waardoor het komt. Misschien maakt het uit welke kanker je had en hoe ingrijpend de behandeling was. Of dat je net als ik een soort uiterlijke verminking kreeg of een beperking waar je mee moest leren leven. Je persoon, je omgeving, jouw naasten, het zal allemaal mee spelen verwacht ik.

Als kanker je lief is

De titel vind ikzelf dus erg passend. Kanker is mij lief, omdat de kankerpatiënten en hun naasten mij lief zijn. En voor de naaste is het hun lief die kanker heeft, die hem of haar lief is.

Tot slot vond ik dat de titel passend is omdat juist het liefhebben, het houden van iemand met kanker is, wat het zijn van een naaste zwaar maakt. En tegelijkertijd ook kanjers maakt van de naasten, omdat ze er zo voor willen gaan.

Kitty

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *